Lichtbakken maken is niet moeilijk maar wel een precisiewerkje. Daarom zijn al onze machines waarmee we jouw lichtbakken in elkaar zetten computergestuurd. Voor ronde,  ovale en vooral bij logo gevormde lichtbakken is een computergestuurde freestafel essentieel. De tijd dat de voor- en achterplaten met een decoupeerzaag werden gevormd ligt ver achter ons.

De diepte van een lichtbak is door de komst van led-verlichting inmiddels teruggebracht tot een elegante 14 centimeter. Het profiel is super strak en geeft de uitstraling van strak Scandinavisch design.

De lichtbak profielen

Deze aluminium profielen zijn 14 cm diep. Een opening voor de achterplaat en eentje voor de voorplaat. Op de onderstaande foto kun je mooi zien dat het hier een zogenaamd dubbelwandig profiel betreft. Dit profiel zorgt voor een stabiel geheel en voorkomt dat de lichtbak bij grotere lengtes gaat doorhangen.

 

Grote lichtbakplaten worden in de profielen gehangen. Op deze manier kunnen de platen bij warmte uitzetten, zonder dan de reclameplaat bol gaat staan. Staan de platen te vaak bol dan nemen ze blijvend deze vorm aan. Nu is jouw lichtbak onder alle weersomstandigheden een visitekaartje.

Met dit profiel maken we de omkasting voor de lichtbak. Aan één zijde is het profiel voorzien van een zogenaamde klemlijst. Deze lijst kun je losschroeven om de reclameplaat in- of uit te schuiven.

“Tip. De klemlijst links of rechts van de lichtbak? Meestal maakt het niet uit, maar het kan voorkomen dat zich direct naast de lichtbak een uitstekend deel bevindt (bijv. een muurtje of een uitsteek lichtbak). Dit kan betekenen dat je de plaat vanaf die kant niet kunt inschuiven. De klemlijst kan links, rechts, boven en onder worden geplaatst”

De aluminium profielen zijn standaard geanodiseerd. Anodiseren is het aanbrengen van een oxidelaag. Dit geeft een fraaie zilvergrijze uitstraling en voorkomt dat aluminium bij buitengebruik vlekkerig wordt. We kunnen de profielen die we gebruiken voor de omkasting ook voorzien van een kleur. Dit geeft de lichtbak nog meer uitstraling.

De profielen worden met een dubbele computergestuurde verstekzaag op de maat afgezaagd. Veilig, snel en exact.

De voor- en achterplaat van de lichtbakken

De voorplaat noemen we de reclameplaat en de achterplaat is de plaat waarop de leds gemonteerd worden.De reclameplaat is een opaal witte acrylaatplaat die op een mooie egale manier licht doorlaat. De opaalplaat is 4 mm dik en laat 28% van het licht dat uit de lichtbak komt door.

Zijn de lichtbakken hoger dan 70 cm, dan voorzien we de reclameplaten van een ‘hangrand’. De platen hangen in het profiel, wanneer we dit niet zouden doen gaan de platen een beetje bol staan.

“Je blijft verzekerd van een strakke uitstraling”

De achterplaat is een 3 mm dikke aluminium sandwich plaat. Twee laagjes aluminium met een witte coating en een tussenlaag van polyethyleen. De witte toplaag is essentieel voor een goede uitlichting, de ledverlichting wordt gereflecteerd en draagt bij aan de egale uitlichting. Bijkomend voordeel is dat deze platen licht zijn en nauwelijks werken.

De voor- en achterplaat maken we rondom 5 mm kleiner dan de omkasting. Vooral de acrylaat reclameplaat heeft bij een warm zonnetje ruimte nodig om uit te zetten. De lichtbakplaat staat nu nooit bol en kan ook niet krom trekken.

De productie vindt plaats op onze computergestuurde frees- en snijtafel. Veilig, snel en exact.

De uitlichting van de lichtbak

De uitlichting van de lichtbakken gebeurt sinds enige jaren alleen nog maar door led modules. Energiezuinig, eenvoudige montage en een lange levensduur. In de lichtreclame gebruiken we verschillende soorten leds, al naar gelang de diepte van het uit te lichten object. Iedere toepassing vraagt om een ander type led. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij leverancier Baltled, waar we al weer sinds jaar en dag succesvol mee samenwerken. Baltled heeft voor iedere toepassing een prima oplossing.

Enkelzijdige lichtbakken maken we met een diepte van 14 https://baltled.lt/signage/products/cm. We gebruiken het type Crown Opto X2. Een module met 2 Philips lumi ledjes en een levensduur van 7 jaar.

Dubbelzijdige lichtbakken maken we met een diepte van 14 cm. We gebruiken het type Crown Duo R21. Een module met een groothoeklens en een levensduur van 5 jaar.

Lichtbakken maken en het logo

Het logo of andere teksten kunnen we aanbrengen met een translucente gekleurde folie. Dit is een folie die geleverd wordt in een aantal standaard kleuren met als kwaliteit een egale uitlichting. Gewone folies geven een wolkerig effect.

Meerkleuren logo’s of fotografische afbeeldingen worden geprint. Wanneer de lichtbak aan gaat kan er een fletse afbeelding ontstaan.

Dit kan op drie manieren worden voorkomen:

  1. De kleuren twee keer over elkaar printen
  2. De eerste laag wordt full colour geprint. Gevolgd door een laag wit. En dan nogmaals een laag full colour daar overheen.
  3. Een laag aan de voorzijde full colour geprint  en een laag gespiegeld aan de achterzijde.

Optie 1 geeft ‘s nachts wel een mooie volle kleur, maar overdag is het logo of de afbeelding te donker.

Optie 2 en 3 zorgen beide voor een mooie dag- en nachtwaarde.

Wij printen de logo’s met onze Durst uv-printer. Deze printer zorgt voor een dikke inktlaag met kleuren die van de lichtbakplaat afspatten.