Een coating kan op verschillende manieren op een oppervlakte worden aangebracht. De meest gebruikte methodes zijn natlakken en poedercoaten, maar de opmerkelijke opmars van wrappen is verrassend. In deze blog zullen we de verschillen gaan bekijken tussen natlakken, poedercoaten en wrappen van lichtbakken en doosletters. In alle gevallen wordt de coating op aluminium aangebracht.

nalakken

Wat is natlakken?

Natlakken wordt ook wel (lak)spuiten genoemd. Bij dit proces wordt er een vloeibare lak over het product aangebracht, vaak in meerdere lagen. Eerst een primer dan een kleurlaag (het liefst twee lagen) en daarna een laag hoogglans of zijdeglans. De lagen zijn meestal van alkydhars, epoxy, polyurethaan.

poedercoaten

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is een elektrostatische spuittechniek waarbij met een pistool poeder op het product worden aangebracht. In een oven wordt dit poeder vloeibaar en hard daarna uit tot een coating, dit wordt ook wel moffelen genoemd.

wrappen

Wat is wrappen? 

Bij het wrappen wordt er een laagje zelfklevend vinyl als coating aangebracht. Deze relatief nieuwe techniek, verven met folie, wint snel terrein. Ook spuiters en schilders stappen voor het coaten van aluminium- en kunststofkozijnen over op deze techniek. Naast Avery Façade Film of 3M komt zelfs Sikkens met hun lijn Sikkens Dry Film.  De tijd dat deze coating plakplastic werd genoemd ligt ver achter ons.

Adequate voorbereiding

De drie coatingsystemen hebben gemeen dat er een gedegen voorbereiding moet zijn. Wanneer de producten niet goed worden voorbehandeld kan een zwakke coating ontstaan die niet goed hecht en dus snel loslaat. 

In deze blog gaat het om de verwerking van aluminium. Zorg ervoor dat het te verwerken aluminium door de leverancier door een sproeitunnel of door ontvettingsbaden is gehaald. Daarna wordt op het aluminium een conversie laag aangebracht die zorgt voor een optimale hechting.

De voor- en nadelen van natlakken, poedercoaten of wrappen van lichtbakken en doosletters 

Nu komen we tot de kernvraag van deze blog. Wat zijn de voor- en nadelen van poedercoaten, natlakken en wrappen met betrekking tot lichtbakken en doosletters. In onderstaand schema zetten we de plussen en minnen overzichtelijk op een rijtje.

 

WrappenNatlakkenPoedercoaten
sterktegoedgoeduitstekend
milieugeen oplosmiddelenoplosmiddelengeen oplosmiddelen
oppervlakteglad en egaalglad en egaalkorrelig
schadehersteleenvoudigeenvoudiglastig
glansgraadvan mat tot hoogglansvan mat tot hoogglansalleen zijdeglans
industriële coatingneegoeduitstekend
decoratieve coatinguitstekendgoedredelijk
levensduurtot 10 jaartot 5 jaartot 7 jaar

Waar poedercoaten bij uitstek geschikt is voor industriële toepassingen zijn wrappen en natlakken meer geschikt voor decoratieve toepassingen. Natlakken en wrappen geven een gladde en egale coating, terwijl de poedercoating grover is en enigszins een sinaasappelhuid structuur heeft. Hierdoor trekt de poedercoat ook gemakkelijker vuil aan.

Bij poedercoaten zijn beschadigingen plaatselijk moeilijk bij te werken. De oude laag verwijderen is vaak de enige optie.

Conclusie

Poedercoaten geeft een sterke coating die slag en slijtvast is, daarom is deze methode bij uitstek geschikt voor industriële gebruiksvoorwerpen. Maar waar het gaat om producten die een mooie uitstraling moeten hebben gaat onze voorkeur toch uit naar natlakken of wrappen, een auto wordt immers ook niet gepoedercoat. Bij natlakken of wrappen kunnen we ook variëren met de glansgraad, helemaal mat of een hoogglans finish. Natlakken geeft een nog iets diepere glans dan wrappen, maar bij wrappen is het eenvoudiger te kiezen voor een compleet andere look. Denk aan een omkasting in hout print of een ander motief.

Hoewel wrappen nu al onze voorkeur heeft is deze techniek ook nog eens volop in ontwikkeling. In de kozijnenbranche zijn al folies beschikbaar die veel sterker zijn dan een poedercoat laag.

Mede gezien de duurzaamheid en levensduur hebben we gekozen voor het wrappen van de aluminium delen bij doosletters en lichtbakken.

Bronnen: Comhan.nl – Coating.nl – Appcademy.nl