Gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelreclame.

Met gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelreclame straal je een gevoel van luxe uit. Goud is op zich geen kleur en komt in verschillende tinten, van licht tot donker. Donker goud voor een chique uitstraling en licht goud voor een moderne uitstraling. 

Goud is een gele kleur die goed tot haar recht komt met een hoogglans finish. Om de materie wat ingewikkelder te maken hebben enkele technieken metallic (metaaldeeltjes) aan de finish toegevoegd. Door verschil in lichtinval zorgt metallic voor verschillende tinten. Misschien wel de beste techniek om de uitstraling van het metaal goud te benaderen.

Voor gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelborden kunnen we verschillende technieken inzetten

 1. Printen
 2. Folie
 3. Gekleurd plaatmateriaal
 4. Verfspuiten

De mogelijkheden van de deze technieken gaan we in deze blog bespreken.

   1. Printen

We beginnen met gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelborden printen omdat we nu een groot aantal goudtinten kunnen introduceren. Voor een goede referentie koppelen we deze tinten aan PMS kleuren. PMS kleuren zijn een wereldwijde standaard. In de PMS waaier vindt je vele kleuren geel die je eigenlijk allemaal kunt gebruiken. Voor het gemak hebben we er een aantal voor je geselecteerd. Wanneer je een specifieke kleur zoekt dan kun je hier de PMS waaier downloaden.

Omdat we printen in CMYK hebben we de CMYK code ook toegevoegd.

pms kleuren voor reclameborden en gevelreclame

“De uitstraling van oud mat achtig goud kan goed worden geëvenaard door uv-printers, omdat door uv-printen een reliëf ontstaat dat voor een ongelijkmatig schaduw effect zorgt.”

Hoewel PMS ook een eigen kleur goud heeft ( PMS 871) wordt deze niet veel gebruikt als referentie, omdat de kleur vrij donker is en het hier een metallic uitvoering betreft. Aan een metallic lak worden metaaldeeltjes toegevoegd om het glitter effect te bereiken. Deze deeltjes kunnen niet worden toegevoegd aan normale inkten. Ook op een computerscherm komt PMS 871 niet uit de verf. Daarom hebben we een foto van de PMS kleur gemaakt waarin de metallic wel zichtbaar is. Deze kun je vergelijken met de linker afbeelding welke is gemaakt in een grafisch opmaak programma.

Dezelfde kleur met een totaal andere beleving.

opmaak programma

pms 871 foto

foto

   2. Folie

Folie voor gouden letter: goudkleur op reclameborden en gevelreclame. Zelfklevende folie is een prima manier om een goud metallic kleur uit te voeren. Door de metaaldeeltjes in de folie ontstaat de  metaal beleving die goud ook heeft. Zeker voor een vlakke toepassing zoals reclameborden of dunne gevelletters is een goud folie de perfecte oplossing. Een bijkomend voordeel is dat een polymere of gegoten folie een levensduur tot wel 8 jaar heeft. 

Verschillende merken hebben ook verschillende tinten goud. Je vind altijd wel een goud tint die bij jouw uitstraling past.

avery gold metalliek
avery bright gold metalliek

   3. Plaatmateriaal. Gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelreclame.

Voor gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelreclame wordt veel gebruikgemaakt van plaatmateriaal met een goud uitstraling. De platenproducent heeft de goud uitstraling in het productieproces al toegevoegd. De bekendst materiaal is Dibond.

1. Dibond spiegel goud

Twee laagjes gelakt aluminium met een harde kern polyethyleen. Stevig en licht.

 • Spiegel uitvoering
 • Materiaal dikte: 3mm
 • goud spiegel

2. Dibond brushed goud

Twee laagjes gelakt aluminium met een harde kern polyethyleen. Stevig en licht.

 • Brushed uitvoering
 • Materiaal dikte: 3mm
 • goud geborsteld

3. Acrysign

Acrysign is een door en door gekleurd acrylaat. De zijkanten kleuren dus mee met de voorzijde. Deze twee kleuren kunnen als alternatief voor een goudkleur worden ingezet.

 • Materiaal dikte: 8 mm in mat of glans
 • Kleur A118 = ca. PMS 116 of RAL 1018
 • Kleur A123 = ca. PMS 123 of RAL 1023

Het materiaal heeft een glans of een matte uitstraling, maar heeft geen metallic effect. De overeenkomst met goud is enkel en alleen de kleur geel.

Wel kunnen de letters gespoten worden met goud metallic lak, zie hieronder bij verfspuiten.

goud metalliek gespoten

   4. Verfspuiten

Voor gevelreclame in de vorm van gefreesde freesletters of onverlichte doosletters met een diepte tot wel 8 cm is spuiten vaak de beste oplossing. Omdat bij deze techniek ook de zijkanten (kopse kanten) van een laagje goudkleur kunnen worden voorzien. Net als bij goudfolie kan bij spuiten voor een metallic uitvoering worden gekozen. Voor extra diepte en uitstraling kunnen de letters worden afgewerkt met enkele laagjes blanke lak. 

Verf kleuren wordt meestal aangeduid door een RAL nummer. Goud wordt vaak uitgevoerd in RAL 1004 en RAL 1036.

ral 1004 goudgeel
ral 1036 foto

De letters is slider hiernaast zijn eerst gefreesd uit wit 8 mm acrylaat en daarna gespoten in ral 1036 metallic. In metallic lak zijn metaaldeeltjes verwerkt die zorgen voor verschillende kleurscharkeringen in de lak. Omdat dit effect kenmerkend is voor metalen als goud is deze techniek bijzonder geschikt. Ook de zijkanten van de letters krijgen een goud look. Daarom is het resultaat mooier dan wanneer er alleen een goud folie aan de voorzijde wordt geplakt.

 • gouden-letters

Welke techniek voor gouden letters: goudkleur op reclameborden en gevelreclame kan ik gebruiken?

Om de vraag te beantwoorden welke techniek je het best kunt gebruiken om gouden letters: goudkleur op een reclamebord of een gevelreclame aan te brengen geven we je hieronder een handig overzicht.

GOUDKLEURPrintenFolieVerfspuitenPlaten
reclamebordengeschiktzeer geschiktongeschiktgeschikt
zijkanten gevelletters

ook in goudkleur

neeneejanee
kosten€ €€ € € €€ € €
uitstralingzonder metallicmet metallicmet metallicmet brushed of spiegel
glans graadzijde glanshoogglanshoogglanshoogglans
levensduurtot 3 jaartot 8 jaartot 6 jaartot 7 jaar

Goud is een metaal en heeft daardoor het geheel andere moleculaire opbouw dan materialen als acrylaat, inkt of verf. Deze goud look a likes zijn toch anders dan de real thing. Metalen hebben veel meer kleurschakeringen en daardoor is de uitstraling meer authentiek en levendig. Een metaal lijkt ook veel meer diepte te hebben en is daarom ook niet één op één te vervangen door een full colour print met een foto van een stuk goud.

Omdat gouden letters vrijwel onbetaalbaar zijn is het een goed idee goud te vervangen door een andere metaal. Messing (brass) is een goed en betaalbaar alternatief voor goud. Messing geeft echt de look en feel met dezelfde kleur schakeringen als goud.

messing letters

  Goud – Brons – Koper

Hieronder onze interpretatie van de verschillen tussen goud, brons en koper. Het spuitwerk wordt uitgevoerd in parelmoer (Pearl). Parelmoer is te vergelijken met metallic, alleen zijn bij parelmoer de metaaldeeltjes kleiner wat zorgt voor nog meer diepte en kleur scharkeringen.

Goud

goud ral
 • ral kleur 1036 pearl

Brons

brons ral
 • ral kleur 8004 pearl

Koper

koper_ral
 • ral kleur 8029 pearl

– 

Wanneer je deze kleuren in een ontwerp wilt verwerken kun je onderstaande waarden gebruiken.

Omdat parelmoer zorgt voor licht-donker effecten is er in de praktijk weinig verschil tussen ral 8004 brons en ral 8029 koper.

Goud

goud pms
 • PMS 117C
 • cmyk 18/38/100/7
 • rgb 205/151/0
 • tint van geel

Brons

brons pms
 • PMS 8583C
 • cmyk 37/64/88/50
 • rgb 109/67-30
 • roodachtig geel

Koper

koper_pms
 • PMS 7516C
 • cmyk 29/67/89/26
 • rgb 154/85/38
 • roodachtig bruin