Lichtbak reclame met gefreesde tekstpanelen kan zoveel meer zijn dan een aluminium profiel met een lichtbakplaat. Bij een standaard lichtbak wordt de reclameplaat voorzien van een afbeelding, tekst of logo door middel van een zelfklevende print of uitgesneden zelfklevende gekleurde folie. Uiteraard aangelicht met een led verlichting op een witte dibond achterplaat.

In deze blog laten we je zien hoe we lichtbak reclame met gefreesde tekstpanelen maken. Een simpele manier om een lichtbak op te waarderen. We beginnen met een kort filmpje en zullen daarna het productieproces stap voor stap met je doorlopen.

De voorplaat van de lichtbak reclame met gefreesde tekstpanelen.

De lichtbakplaat wordt niet van acrylaat (zoals bij een normale lichtbakplaat) gemaakt, maar van plaatmateriaal dat kan worden omgezet. De voorplaten van de lichtbak, dat gedeelte waar de teksten en logo’s komen te staan worden uit het plaatmateriaal gehaald. Dit noemen we diapositief. In onderstaande afbeelding bij no. 1 een visuele uitleg.

Nu de zijkanten van de lichtbak zijn omgezet is de voorplaat als het ware een kap (of deksel). Deze kap wordt later op de achterplaat met verlichting bevestigd. Als voorplaat gebruiken we meestal dibond, in dit geval een plaat met een geborstelde rvs look. Dit materiaal kan aan de achterzijde met een v-groef frees worden ingefreesd tot aan het laagje aluminium aan de voorzijde. De zijkanten kunnen nu met de hand worden omgezet. De lichtbak houden we het liefst zo plat mogelijk, maar niet zo plat dat we voor een egale uitlichting de hele achterplaat vol met ledjes moeten zetten. Daarom maken we de lichtbak reclame 10 cm diep. Een elegante diepte en met 36 leds per m², een lichtreclame met een zeer laag energieverbruik.

De binnenkant van de lichtbak reclame.

Bij no. 2 zie je dat op de diapositief uitgefreesde letters aan de binnenkant acrylaat wordt gelegd. Bij deze gevelreclame gaat het om opaal wit acrylaat, maar iedere kleur is mogelijk. Voor andere kleuren gebruiken we glashelder acrylaat met een gekleurde zelfklevende folie. Dit is een zogenaamde translucente folie, folie die op een mooie egale wijze het licht doorlaat. Standaard folies geven een wolkerig effect.

Het acrylaat is 4mm dik en wordt aan de binnenzijde, achter de letters verlijmd met kit en tape. We gebruiken een 3 mm dikke tape en een verlijmende kit die tot 400% kan uitzetten. De 3 mm dikte van de tape zorgt voor een 3 mm dik kit oppervlakte, genoeg om te zorgen voor een flexibele laag die het uitzetten van het acrylaat prima kan opvangen. Acrylaat zet veel meer uit dan dibond, wordt het koud op elkaar verlijmd zal het acrylaat onherroepelijk los laten. Eigenlijk dit dient de tape alleen voor de fixatie, de kit zal het na enkele dagen van de tape overnemen.

De achterplaat van de lichtbak reclame met gefreesde tekstpanelen.

Dit is de achterplaat van de lichtbak, daar worden de led modules op bevestigd. We gebruiken hier Opto X1 modules van BaltLed. Een module speciaal ontwikkeld voor lichtbakken met een diepte tussen 90 en 140 mm en voorzien van een Philips ledje. De lens achter de led zorgt ervoor dat het licht breed uitstraalt. Bij ondiepe lichtbakken gebeurd het wel eens dat je de ledjes als kleine lichtpuntjes door het acrylaat heen ziet zitten. Met de Opto X1 krijgen we een perfecte gelijkmatige uitlichting. Met de Opto X0 kunnen we zelfs tot een diepte van 30 mm een lichtbak goed uitlichten.

Deze lichtbak reclame met gefreesde tekst panelen is voorzien van 102 ledjes en een driver van 100W. Indien we de lichtbak 8 uur per dag laten branden kost dit ongeveer € 0,15 per dag.

De lichtbak reclame is klaar voor montage.

De lichtbak bestaat eigenlijk uit twee delen de voorplaat en de achterplaat, een deksel (de voorplaat) en een doos (de achterplaat). De voorplaat wordt rondom d.m.v. rvs schroefjes op de achterplaat bevestigd. Uiteraard rvs schroefjes. Verzinkte schroeven gaan roesten en laten lelijke roeststrepen op de muur achter.

We kunnen de lichtbak voorzien van een schemerschakelaar, dit is een licht-donker schakelaar die automatisch de lichtbak aan zet  en bij voldoende omgevingslicht weer uit zet.

Het geborstelde aluminium geeft de lichtbak een luxe rvs uitstraling.

ME Print & Sign – Staalsteden 22 – Enschede. We helpen je graag met het ontwerp.