In deze blog geef ik mijn visie op de automatisering in de lichtreclame en de productie van lichtbak reclameborden in het bijzonder. Door automatisering wordt het productieproces efficiënter en is van een hoger niveau. Bezuinigen op materialen is niet de oplossing, kwaliteit is immers altijd goedkoper. En bezuinigen op personeel is voor ons al helemaal geen optie, juist door het werken met geavanceerde machines creëren wij een prettige, veilige en uitdagende werkomgeving voor professionals die ons verder kunnen helpen.     

Het hele proces hebben we in een kort filmpje samengevat.

Een lichtbak maken kan worden onderverdeeld in 3 stappen:

  1. Zagen van de lichtbak profielen
  2. Productie van de achterplaat met led verlichting
  3. Productie van de lichtbak reclameplaten
  4. Assemblage

1. Zagen van de profielen voor de lichtbak reclameborden.

In dit onderdeel van het productieproces hebben wij een gigantische sprong vooruit gemaakt. Met de aanschaf van een volautomatische, dubbele verstekzaag hebben we het in verstek zagen van de lichtbak profielen naar het allerhoogste niveau getild. Eén zaag heeft een vaste positie, de andere wordt automatisch tot op een tiende millimeter nauwkeurige positie ingesteld.

De zaagsneden zijn 100% accuraat en zuiver. De profielen worden per kant door twee hydraulische klemmen vastgezet en indien nodig in het midden ondersteund. Dit geeft een perfect verstek en een zaagsnede zonder enige nabewerking.

Omdat we nu in één gang beide zijden van het profiel in verstek zagen wordt alleen al daarom het zaag volume verdubbeld. Niet alleen wordt de productie verhoogd ook de veiligheid van de operator is gegarandeerd.

De profielen zijn standaard geanodiseerd (het aluminium is door een harde  zilvergrijze laag beschermd) en wanneer ze geen andere kleuren krijgen zijn ze nu klaar voor assemblage.

2. Productie van de achterplaten met led verlichting.

Op de cnc-freestafel wordt de witte dibond achterplaat vanuit het workflow programma op de gewenste afmeting gemaakt. Hierna gaat de achterplaat op high speed door de uv-printer, op ieder punt waar een led module geplaatst moet worden wordt een kruisje geprint. De onderlinge afstand van de modules is gebaseerd op:

– de 14 cm diepte van de lichtbak reclameborden

– de lens en het aantal leds in de led module

– het gegeven dat de lichtbakplaat egaal en helder moet uitlichten.

Uitmeten is niet meer nodig, de monteur kan simpelweg op ieder kruisje een led module plaatsen. Elke module beschikt over twee Philips leds.

 

3. Productie van de lichtbak reclameplaten.

De reclameplaten zijn platen waar de reclame of andere mededelingen op komen. De platen zijn van 3 of 4 mm opaal wit acrylaat. 3 mm dik tot een hoogte van ca. 60 cm, daarna gaan we over op 4 mm dik. Meestal worden de platen bedrukt door de uv-printer, één laag is niet voldoende, maar twee lagen over elkaar heen maken de kleuren te donker. Tussen de twee lagen moet daarom een laag wit aangebracht worden. Dat kan op twee manieren:

  • De eerste manier: na één laag full colour volgt een laag wit waar vervolgens nog een laag full colour overheen wordt geprint
  • De tweede manier: één laag full colour en daarna de plaat omdraaien en in spiegelbeeld nog een laag full colour printen.

Het resultaat is hetzelfde. Bij de eerste methode kan het proces in één handeling worden afgewerkt, maar een laag wit printen brengt de print tijd met 50% naar beneden. Bij de tweede methode moet de plaat twee keer door de printer. Met andere woorden; het maakt niet veel uit welke methode wordt gebruikt.

 

4. Assemblage van de lichtbakken

De lichtbak kan nu in elkaar gezet worden. De aluminium lichtbak profielen worden met een hoekverbinder aan elkaar gezet, het moment waarop de profielen 100% haaks aan elkaar worden gekoppeld. De achterplaat met de led modules wordt in het profiel geschoven en ingesloten door het laatste stuk profiel.

Bij lichtbakken hoger dan 75 cm worden beugels aan het lichtbak profiel en aan de achterplaat bevestigd. Omdat we gebruik maken van een dubbelwandig profiel is dit eigenlijk niet nodig, maar hiermee is het doorhangen van het profiel compleet uitgesloten, zelfs bij montage tegen sterk gestructureerde ondergronden.

De voeding voor de led modules wordt altijd boven in het lichtbak reclamebord geplaatst zodat deze nooit met de voetjes in het water komt te staan. Let daarop bij de montage! De voeding kan eventueel ontkoppelt worden, zodat deze ook binnen geplaatst kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat het lichtbak reclamebord dan niet geaard hoeft te worden en dat deze gemakkelijk vervangen kan worden.

De laatste assemblage handeling is het inschuiven van de reclameplaat. De plaat wordt ingeschoven door de zogenaamde klemlijst te verwijderen en na het inschuiven weer vast te zetten.

De lichtbak reclameborden worden getest, goed verpakt en zijn daarna klaar voor transport.