Dunne of platte lichtbakken zijn een veelgevraagd product, zeker nu de uitlichting door speciale led’s steeds beter wordt. Deze ledmodules worden speciaal ontwikkeld voor ondiepe of platte lichtbakken. Eén gegeven blijft altijd overeind; hoe dunner de lichtbak des te meer leds zijn er nodig voor een egale uitlichting. Met dit dilemma in het achterhoofd hebben we twee nieuwe dunne lichtbakken ontwikkeld. 

Dunne of platte lichtbakken enkelzijdige en dubbelzijdige

Met de afweging tussen de diepte en het te verwerken aantal ledmodules in het achterhoofd, hebben we gekozen voor twee dieptes. Eén voor enkelzijdige dunne lichtbakken en één voor dubbelzijdige dunne lichtbakken.

  1. Diepte enkelzijdig  : 7,5 cm
  2. Diepte dubbelzijdig: 10 cm

Enkelzijdige platte lichtbakken

Omdat we enkelzijdige lichtbakken uitlichten vanaf de achterplaat en de lichtbakken niet tjokvol met leds willen stoppen, hebben we gekozen voor een diepte van 7,5 cm. Een dunne lichtbak van 5 cm was ook mogelijk geweest maar zeker voor de wat groter lichtbakken worden de aantallen leds dan aanzienlijk. Zeker wat het energieverbruik betreft zouden we dan een grote stap terug doen, bijna tot in het TL tijdperk.

dubbelzijdige platte lichtbak

Dubbelzijdige dunne of platte lichtbakken

Omdat dubbelzijdige lichtbakken geen achterplaat hebben maar aan twee zijden een lichtbakplaat kunnen we de led modules alleen aan de binnenzijde van het frame bevestigen. Deze wijze van bevestiging gaat iets ten koste van de dikte van de lichtbak, omdat de module naar twee zijden egaal moet kunnen uitlichten. Daarom moeten we de dubbelzijdige lichtbakken iets dikker maken en komen dan uit op een diepte van 10 cm. Hiermee blijft het nog steeds een hele dunne lichtbak die je prima haaks op de muur kunt monteren.

Buiten- en binnentoepassing 

Onze dunne (platte) lichtbakken zijn geschikt voor een binnen- of buitentoepassing. Voor een binnentoepassing  met relatief kleine afmetingen zouden de lichtbakken nog dunner kunnen, 3 cm diep behoort tot de mogelijkheden. Maar omdat we ons hier richten op dunne lichtbakken voor buitengebruik of de wat grotere lichtbakken voor binnengebruik, laten we de ultradunne toepassing hier buiten beschouwing (de ultra platte binnen lichtbakken zijn van niet groter dan 1 m²). Daarnaast is een randloos verlicht textielframe voor binnengebruik ook een veel fraaiere oplossing dan een lichtbak.

De dunne lichtbakken worden, bij zowel de enkelzijdige als de dubbelzijdige uitvoering, opgebouwd uit dubbelwandige profielen. Dit zijn profielen in een super strakke uitvoering. Dit betekent dat deze lichtbakken net zo sterk zijn zijn als onze 14 cm dikke uitvoering. Hoe dun de lichtbakken ook zijn, ze gaan niet doorhangen.

Esthetische vormgeving dunne of platte lichtbakken

Dunne lichtbakken worden gezien als eleganter, smaakvoller en chiquer. Zeker bij kleinere lichtbakjes is dat ook zo, maar bij de grotere (meer dan ca. 1 a 1,5 m²) lichtbakken kan het ook enigszins iel of minder stoer overkomen. Hoe dan ook, de dunnere optie geeft in het ontwerp meer mogelijkheden. Over smaak valt echter niet te twisten en dat gaan we hier dan ook niet doen. Voor advies kun je ons uiteraard altijd bellen.

Op de bestelpagina hebben we op dit moment nog geen optie om te kiezen voor dunne lichtbakken. Vul bij opmerkingen in dat het om een dunne lichtbak gaat. We leveren de dunne lichtbakken momenteel nog voor dezelfde prijs als de 14 cm dikke uitvoering.

Dunne of platte lichtbakken