Pixel afbeeldingen

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit allemaal kleine blokjes die duidelijk zichtbaar worden wanneer je erop inzoomt. Deze blokjes noemen we een raster. Bij Pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd.
De resolutie wordt weergegeven in het aantal dpi (dots per inch), oftewel het aantal puntjes per 2,54 cm (een inch). Ga je een pixelafbeelding vergroten (noodzakelijk voor bijv. borden) dan kunnen de blokjes zichtbaar worden en krijg je dus een vlokkerige print.
– fotografische afbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels.
– veel voorkomende bestanden: jpg, tiff, giff, psd, of png.

Hoe weet ik of mijn resolutie hoog genoeg is?
De minimale en de maximale resolutie is afhankelijk van de zichtafstand, in het algemeen varieert de resolutie van 30 dpi tot 150 dpi.
– zichtafstand tot 1,5 mtr: 70 dpi tot 150 dpi
– zichtafstand 1,5 tot 5 mtr: ca. 70 dpi
– zichtafstand meer dan 5mtr: 30 dpi tot 70 dpi

Bovenstaand is op basis van het werkelijke formaat, wordt het bestand op 10% (1:10) aangeleverd, dient de dpi 10x hoger te zijn. Voorbeeld:
– afmeting bord 100 x 100 cm met 70 dpi moet op een schaal van 10 x 10 cm (1:10) 700 dpi hebben.

Let op!
Wanneer de resolutie op 75 dpi staat geeft je dit echter nog geen zekerheid. Het kan zijn dat de afbeeldingen, logo’s of teksten in je ontwerp oorspronkelijk een lagere kwaliteit (resolutie) hebben. Je kunt dit voorkomen door altijd de originele bestanden te gebruiken. Gebruik ook nooit afbeeldingen en logo’s die je van internet haalt. Dit geldt ook voor programma’s als WhatsApp, Paint of Picasa, deze programma’s brengen automatisch de dpi’s terug.

Vector afbeeldingen

Vector afbeeldingen zijn eigenlijk lijntekeningen en worden vaak gebruikt in de reclamewereld voor o.a. logo’s en beeldmerken. Deze kunnen namelijk onbeperkt geschaald worden zonderkwaliteitsverlies.
Veel voorkomende formaten: ai, eps of pdf.

vector-en-pixel-zoom

Vector zoom                                  Pixel zoom

raster of vector

Het verschil tussen pixel afbeeldingen en vector afbeeldingen is in deze afbeelding goed zichtbaar. Waar de pixel afbeelding iets blokkerig is, is de vector afbeelding super strak. Aanleverspecificaties vragen meestal om vector bestanden.

‘Nu gebeurt het wel eens dat mensen ons een ai, eps of pdf bestand doorsturen in de veronderstelling dat dit een vectorbestand is, maar uiteindelijk blijkt dit dan toch een pixelbestand te zijn. Meestal gaat het dan om een pixelplaatje (bijv. jpg of png) dat is opgeslagen als pdf. Dit maakt het echter nog geen vectorbestand.’